Panettone

SVÆRHEDSGRAD
Svær Svær
TILBEREDNINGSTID
Over 2 timer Over 2 timer
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Panettone
Denne traditionelle, italienske opskrift er indbegrebet af jul og hygge. Det bløde brød er fyldt med tørret frugt og citrusnoter og har en sød mandelskorpe. Det er ideelt at servere for venner og familie med et glas gløgg. Det er en fordel at have en køkkenmaskine, når du skal lave denne opskrift.
HOVEDINGREDIENSER
  • Mel
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • 120 g rosiner
  • 1,5 dl lunkent vand
  • 10 g tørgær
  • 100 g sukker
  • 1 tsk. Vaniljeekstrakt
  • Skallen af 1 citron, fintrevet
  • Skallen af 1 appelsin, fintrevet
  • 500 g hvedemel
  • 2 æg
  • 2 æggeblommer
  • 100 g usaltet smør, blødt + ekstra til foldning og smørelse
  • 5 g fint salt
  • 100 g kandiseret appelsin (fås i velassorterede supermarkeder eller kan laves selv)
Glasur:
  • 1 æggehvide
  • 40 g mandelmel
  • 10 g majsmel
  • 100 g sukker
  • 2 spsk. flormelis (til drys)
  • 1 spsk. sukker (til drys)
  • 15 g mandler, smuttede
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Udblød rosinerne i en skål med 0,5 dl af det lunkne vand i 30 minutter.
  • 2
    Lav dejen: Hæld det resterende lunkne vand i en anden skål og opløs tørgæren heri. Tilsæt derefter sukker, vaniljeekstrakt og skallen fra citron og appelsin.
  • 3
    Tilsæt melet og ælt dejen sammen – gerne på en køkkenmaskine på lav hastighed. Når dejen er ved at være ensartet, tilsættes både æg og æggeblommer, og dejen æltes ensartet igen.
  • 4
    Derefter tilsættes skefulde af det bløde smør lidt efter lidt. Sørg for at smørret er helt inkorporeret i dejen, før du tilsætter mere.
  • 5
    Øg hastigheden på køkkenmaskinen til middel, og ælt dejen i 15 minutter. Derefter tilsættes salt, udblødte rosiner (tilsæt ikke vandet) og kandiseret appelsin. Ælt videre indtil du har en glat, elastisk dej. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og lad den hvile i 20 minutter.
  • 6
    Nu skal dejen foldes: Fordel lidt blødt smør på hænderne. Træk og fold dejens ydre kanter ind mod midten – start i toppen og foretag bevægelsen hele vejen rundt, gerne et par gange. Vend dejen rundt, så samlingerne vender ned mod bordet. Nu er dejen spændt op.
  • 7
    Læg dejen i en skål smurt med smør, og dæk skålen med husholdningsfilm. Lad dejen hæve et lunt sted i cirka 2 timer. Dejen skal være fordoblet i størrelse.
  • 8
    Vend dejen ud på et melet bord, og spænd den op på samme måde som før, til du har en glat og stram kugle. Smør en støbejernsgryde på 20 cm med blødt smør, og læg dejen heri med samlingen nedad. Dæk gryden med husholdningsfilm, og lad dejen hæve igen. Den skal være vokset til 2 cm fra grydens kant – det tager mellem 1 og 2 timer, alt efter temperaturen i rummet.
  • 9
    Imens laves glasuren: Kom æggehvide, mandelmel, majsmel og sukker i en skål og pisk det godt sammen med et piskeris.
  • 10
    Varm ovnen op til 180 °C (alm.)
  • 11
    Når dejen er hævet til den ønskede størrelse, pensles den forsigtigt med glasuren. Sørg for ikke at komme glasur på grydens kanter, da dette vil forhindre panettonen i at hæve i ovnen. Fordel de smuttede mandler på toppen af dejen, og drys med sukker og flormelis.
  • 12
    Bag panettonen i 45-50 minutter (uden låg). Tjek om den er gennembagt med en kødnål.
  • 13
    Lad panettonen køle af i gryden, inden du forsigtigt vender den ud. Det kan være en fordel at løsne kanterne med en skarp kniv først.
 
Tip
Hvis du ikke bryder dig om tørret frugt, kan du erstatte de udblødte rosiner og kandiseret appelsin med hakket chokolade.
 
 
Le Creuset