Grydebrød med surdej

SVÆRHEDSGRAD
Svær Svær
TILBEREDNINGSTID
Over 2 timer Over 2 timer
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Grydebrød med surdej
Et grydebrød er i forvejen lækkert, men ved at tilføre surdej tager du din brødbagning til et nyt niveau. Udover at surdej sørger for en syrlig smag, en sprød skorpe og en ekstra saftig krumme, så er surdejsbrød også sundere for dig, i forhold til brød bagt med gær. Surdejens bakterier, herunder særligt indholdet af mælkesyre, giver nemlig en bedre fordøjelse, og surdejsbrød har naturligt et større indhold af næringsstoffer. Opskriften er udviklet i samarbejde med Maria Charlotte.
HOVEDINGREDIENSER
  • Mel
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • 525 g lunken vand
  • 500 g hvedemel
  • 250 g fuldkornsmel
  • 15 g salt
  • 125 g surdej (se opskrift her)
  • Rismel
  • 1 hævekurv, 26 cm i diameter
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Dag 1: Kom vand, hvedemel og fuldkornsmel i røremaskinens skål, og ælt dejen sammen i 2 minutter ved lav hastighed.
  • 2
    Lad den hæve tildækket med et fugtigt viskestykke i 2 timer. Efter to timer tilsættes surdej og salt.
  • 3
    Ælt dejen i cirka 7 minutter ved medium hastighed, indtil den samler sig om dejkrogen og nogenlunde slipper skålens kanter.
  • 4
    Smør en stor skål med en smule olie, og overfør dejen hertil. Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve i 2 timer ved stuetemperatur. Du skal vende dejen hver halve time – altså fire gange på to timer. Dette gøres ved at hive op i siden af dejen og folde ind mod midten. Det gøres hele vejen rundt. Du kan se en videodemonstration her.
  • 5
    Efter sidste foldning flyttes dejen over i en hævekurv, der er drysset med rismel. (Grunden, til at du skal bruge rismel, er, at det ikke suger fugt fra dejen). Stil dejen på køl natten over – gerne med en plasticpose trukket over eller tildækket med et fugtigt viskestykke.
  • 6
    Dag 2: Tænd ovnen på 230° (varmluft), og sæt gryden ind med låg på. Lad gryden varme godt op i 30-40 minutter – det er vigtigt at gryden bliver brandvarm.
  • 7
    Kom dejen i den brandvarme gryde på 24 cm/ 4,2 L. Snit evt. et par linjer i dejen, så får den et smukt mønster, når den er bagt.
  • 8
    Læg låget på og sæt gryden tilbage i ovnen. Bag brødet i 20 minutter.
  • 9
    Tag låget af og bag yderligere 35 minutter.
  • 10
    Skru ned på 180°, og giv det yderligere 15 minutter, til skorpen er gylden og sprød. Brug et termometer til at tjekke om temperaturen er på ca. 96-98° i brødets kerne. Tip brødet ud af gryden, og lad brødet afkøle på en rist.