
HOVEDINGREDIENSER
- Grøntsager
Ingredienser
Fremgangsmåde
Ingredienser
- 2 kg store kartofler
- 1/2 helt sort hvidløg
- 150 g andefedt
- 1 bundt salvie
- Salt og sort peber
-
Fremgangsmåde
-
1Forvarm ovnen til 160 °C.
-
2Vask og skræl kartoflerne grundigt. Skær dem ca. ½ cm tynde. Brug evt. en mandolinsnitter, da den sikrer ensartede skiver. Smelt andefedtet ved lav varme i en lille gryde. Når det er smeltet, tilsættes det sorte hvidløg og salvie, og det koges i ca. 1-2 minutter, lige indtil hvidløget kan duftes. Sæt det til side for at trække.
-
3Smør en firkantet 26 cm Le Creuset bradepande i rustfrit stål let med noget af andefedtet eller kom bagepapir i den. Læg det afkølede andefedt i en stor skål, fjern salvien og klem det sorte hvidløg ud af skindene. Tilsæt kartoffelskiverne og krydr med salt og peber, og vend det rundt.
-
4Læg kartoflerne i lag, og overlap hver skive en smule. Hæld eventuelt resterende andefedt over. Placer et andet bagefad oven på, der passer direkte oven på bradepanden, og tryk for at flade det ud. Bages i 40 minutter eller indtil en kniv nemt glider igennem.
-
5Tag kartoflerne ud af ovnen, og lad dem køle af. Anbring bagefadet sidde ovenpå, og placer noget tungt på det for at tynge det ned. Køles ned over natten. Når kartoflerne er stivnet, fjernes de fra bradepanden og skæres ud i portioner. Steg dem på panden, indtil de er gyldne og sprøde.
Alternativt kan du bruge ovnens grillfunktion på hele kartoffelfladen på bradepanden i 10 minutter, indtil den er sprød og gylden. Dette kan gøres op til 3 dage før brug og kan steges eller grilles lige før servering. Placering af tyngde oven på kartoflerne under madlavning og køling giver mulighed for et opnå et rent lag og en jævn madlavning.
