Kartoffelbrød

SVÆRHEDSGRAD
Svær Svær
FORBEREDELSESTID
Over 2 timer Over 2 timer
TILBEREDNINGSTID
Under 1 time Under 1 time
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Kartoffelbrød
Dette lette og luftige brød med den gyldne og sprøde skorpe serveres bedst med masser af smør til.
HOVEDINGREDIENSER
  • Mel
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

TIL SURDEJEN
  • 2,25 dl lunkent vand
  • 225 g fuldkornshvedemel
  • 40 g surdejsstarter
TIL HOVEDDEJEN
  • 300 g melede kartofler
  • 450 g surdej
  • 300 g fuldkornsrugmel
  • 250 g hvedemel
  • 15 g salt
  • 1,6 dl lunkent vand
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Surdejen laver du ved at blande fuldkornshvedemelet med vandet og surdejsstarteren i et stort glas og lade blandingen fermentere under låg ved 22 til 25 °C i 14 til 18 timer. Før du begynder bagningen, skal du fjerne 40 g af surdejen, så du kan bruge den som en ny starter næste gang.
  • 2
    Kog kartoflerne i 20 til 25 minutter, indtil de er bløde. Skræl dem, hvorefter du presser eller moser dem fint og lader dem køle af.
  • 3
    Tilsæt mel, kartofler, surdej, salt og vand. Ælt dejen let. Undlad at ælte dejen for hårdt eller længe, fordi kartoflerne dermed frigiver for meget stivelse. Dette medfører, at brødet ikke får den rette krumme.
  • 4
    Lad brødet køle af i en tildækket skål i 20 minutter. Fold herefter dejen to gange, og læg den i en hævekurv, der er drysset med rigeligt mel (eller en skål beklædt med et viskestykke drysset med rigeligt mel). Dæk dejen til, og lad den hæve et varmt sted. Lad den hæve, til den er cirka dobbelt så stor. Dette kan tage 2 til 5 timer.
  • 5
    Forvarm din Le Creuset brødform af støbejern i ovnen på 250 °C i cirka 20 minutter. Vend forsigtigt den hævede dej ud i bunden af brødformen, og bag brødet i 35 minutter med låget på. Fjern låget og bag brødet utildækket i yderligere 8 til 10 minutter. Tag brødet ud af formen, og lad det køle af på en rist.