Har du brug for et lækkert, hjemmebagt glutenfrit brød i en fart? Så er glutenfrit sodabrød det perfekte valg! Den store fordel ved sodabrød er, at det ikke skal hæve. I stedet er det natron og bagepulver, der får brødet til at stige i ovnen. Det betyder, at du på under 10 minutter kan have din brøddej klar til at komme i ovnen, og inden længe står du med et saftigt og duftende brød. Det er perfekt til både tapas, som madbrød eller når du bare vil forkæle dig selv med noget ekstra lækkert uden besvær.
HOVEDINGREDIENSER
- Brød & korn
Ingredienser
Fremgangsmåde
Ingredienser
- 250-300 g glutenfri melmix til brød (f.eks. Schär eller Dove's Farm)*
- 75 g glutenfri havremel
- 2 tsk bagepulver
- 1/2 tsk natron
- 7 g flagesalt (f.eks. Maldon)
- 1,5 spsk tørret rosmarin
- 70 g koldt, fint revet saltet smør
- 3,5 dl Kefir
- 1 æg (M/L)
- Ekstra smør til pensling (kan undlades)
-
Fremgangsmåde
-
1*Tips til melet: Brug 250 g mel, hvis du vil have et brød med mange lufthuller og en saftig, let krumme. Brødet vil flyde lidt ud under bagningen. Brug 300 g mel, hvis du foretrækker et brød, der holder formen bedre med en lidt mere kompakt, men stadig saftig krumme.
-
2Start med at forvarme ovnen til 200°C varmluft.
-
3I en skål blander du alle de tørre ingredienser sammen – altså mel, havremel, bagepulver, natron og flagesalt. Tilsæt det kolde, revne smør og gnid det ind i melet med fingrene, indtil det er godt blandet.
-
4I en separat skål pisker du hurtigt kefir og æg sammen. Hæld blandingen over de tørre ingredienser og rør dejen let sammen med en dejskraber, indtil der ikke er mere tør mel. Tilsæt til sidst rosmarin og rør det hurtigt sammen.
-
5Beklæd bunden af din Le Creuset støbejernsgryde på 24 cm i diameter med bagepapir, og hæld dejen i. Brug fugtige hænder (dyp dem i koldt vand) til at forme dejen til et rundt brød. Lav eventuelt nogle lette snit på toppen af brødet for et rustikt look.
-
6Sæt låget på gryden og bag brødet i den forvarmede ovn i 20 minutter. Tag derefter låget af og bag brødet videre i 20 minutter, eller indtil det er gyldenbrunt.
-
7Tag gryden ud af ovnen og løft brødet over på en bagerist. Tag en blok koldt smør og gnid den rundt omkring på brødet for at give glans til overfladen - kan undlades.
-
8Det er vigtigt at lade brødet køle af i mindst 45 minutter, inden du skærer i det.
“Anelise er madelsker med stort M og glutenfri-nørd. Hun udvikler opskrifter, der smager som klassiske opskrifter, du måske kender, bare uden gluten. Anelise mener, at det skal være nemt og sjovt at bage glutenfrit, så alle kan være med uanset om man er en garvet glutenfri-bager eller ej. Hun deler opskrifter på sin Instagram, @anelise_severinsen, hvor hun viser at glutenfrie brød og kager kan se fantastiske ud. Anelises mål er at skabe samvær og madfælleskab mellem dem, der spiser med og uden gluten. Måske du også har oplevet Anelises sprudlende humør i et velkendt bagetelt, da hun bagte sig til finalen af Den Store Bagedyst i 2021 med glutenfrie lækkerier og igen, da hun efterfølgende vandt både nytårskonkurrencen og det veganske program med lækkert glutenfrit bagværk.”