
HOVEDINGREDIENSER
- Grøntsager
Ingredienser
Fremgangsmåde
Ingredienser
- 1 spsk. smør til tilberedning af retten
- 1,3 kg kartofler
- 3 tsk. salt, delt
- 1 spsk. olivenolie
- 1 spsk. trøffelolie plus mere til at dryppe
- 2 gule løg i skiver
- 120 ml kyllingebouillon
- 360 ml fløde
- 1 bundt timian, gem et par kviste til pynt
- 2 laurbærblade
- 150 g revet Gruyere-ost
- 60 g crème fraiche
- Salt og peber efter smag
- Hakkede purløg og timianblade til pynt
- Flaget havsalt til finish
-
Fremgangsmåde
-
1Forvarm ovnen til 200 °C. og smør en 22 cm Le Creuset buffetgryde med smør eller madlavningsspray. Skær kartoflerne i 0,5 cm tykke skiver med en skarp kniv eller et mandolinjern. Arranger kartoffelskiverne i cirkler, der overlapper en smule, i bunden af den lave gryde, og tilsæt 1⁄4 teskefuld salt til hvert lag, før du begynder det næste lag.
-
2Tilsæt olivenolie og trøffelolie ved middel varme i en mellemstor gryde. Tilsæt løg og 1 teskefuld salt, og kog indtil gyldenbrun og karamelliseret, ca. 20-30 minutter. Sæt den til side.
-
3Tilsæt kyllingebouillon for at koge panden af, og tilsæt derefter fløde, timian og laurbærblade. Bring blandingen til en simren og kog indtil den er let tyknet, ca. 5-6 minutter. Fjern timian og laurbærblade, og rør 100 g Gruyere-ost i, mens du rører, indtil den er helt smeltet.
-
4Fjern blandingen fra varmen, og lad den køle lidt af. Rør cremefraichen i, og krydr med salt og peber.
-
5Hæld flødeblandingen over kartoflerne, og drys den resterende 50 g Gruyere-ost oven på. Krydr med salt og peber, og arranger de karamelliserede løg jævnt ovenpå. Bages indtil gyldenbrun på toppen og er mør i midten, når gennemboret med en kniv, ca. 45 minutter til en time.
-
6Lad gratinen køle af i ca. 15 minutter før servering. Pynt med timianblade, purløg og flaget havsalt, og drys med ekstra trøffelolie for ekstra smag.
For at give ekstra smag kan du bruge en blanding af trøffelolie og en anelse trøffelsalt til pynt.
