Gratin med kartofler og trøfler

SVÆRHEDSGRAD
Middel Middel
FORBEREDELSESTID
Under 2 timer Under 2 timer
TILBEREDNINGSTID
Under 2 timer Under 2 timer
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Gratin med kartofler og trøfler
HOVEDINGREDIENSER
  • Grøntsager
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • 1 spsk. smør til tilberedning af retten
  • 1,3 kg kartofler
  • 3 tsk. salt, delt
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. trøffelolie plus mere til at dryppe
  • 2 gule løg i skiver
  • 120 ml kyllingebouillon
  • 360 ml fløde
  • 1 bundt timian, gem et par kviste til pynt
  • 2 laurbærblade
  • 150 g revet Gruyere-ost
  • 60 g crème fraiche
  • Salt og peber efter smag
  • Hakkede purløg og timianblade til pynt
  • Flaget havsalt til finish
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Forvarm ovnen til 200 °C. og smør en 22 cm Le Creuset buffetgryde med smør eller madlavningsspray. Skær kartoflerne i 0,5 cm tykke skiver med en skarp kniv eller et mandolinjern. Arranger kartoffelskiverne i cirkler, der overlapper en smule, i bunden af den lave gryde, og tilsæt 1⁄4 teskefuld salt til hvert lag, før du begynder det næste lag.
  • 2
    Tilsæt olivenolie og trøffelolie ved middel varme i en mellemstor gryde. Tilsæt løg og 1 teskefuld salt, og kog indtil gyldenbrun og karamelliseret, ca. 20-30 minutter. Sæt den til side.
  • 3
    Tilsæt kyllingebouillon for at koge panden af, og tilsæt derefter fløde, timian og laurbærblade. Bring blandingen til en simren og kog indtil den er let tyknet, ca. 5-6 minutter. Fjern timian og laurbærblade, og rør 100 g Gruyere-ost i, mens du rører, indtil den er helt smeltet.
  • 4
    Fjern blandingen fra varmen, og lad den køle lidt af. Rør cremefraichen i, og krydr med salt og peber.
  • 5
    Hæld flødeblandingen over kartoflerne, og drys den resterende 50 g Gruyere-ost oven på. Krydr med salt og peber, og arranger de karamelliserede løg jævnt ovenpå. Bages indtil gyldenbrun på toppen og er mør i midten, når gennemboret med en kniv, ca. 45 minutter til en time.
  • 6
    Lad gratinen køle af i ca. 15 minutter før servering. Pynt med timianblade, purløg og flaget havsalt, og drys med ekstra trøffelolie for ekstra smag.
 
For at give ekstra smag kan du bruge en blanding af trøffelolie og en anelse trøffelsalt til pynt.
 
 
Le Creuset