Æbleskiver

SVÆRHEDSGRAD
Middel Middel
TILBEREDNINGSTID
Under 1 time Under 1 time
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Æbleskiver
Denne traditionelle opskrift giver gode, smagfulde og luftige æbleskiver, som kan varieres i uendeligheder. Servér gerne med flormelis, marmelade og et godt, varmt glas glögg.
HOVEDINGREDIENSER
  • Brød & korn
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • Ca. 30 stk.
  • 3 dl mælk
  • 25 g gær
  • 4 æggeblommer
  • 1 spsk. rørsukker
  • Korn af 1 vaniljestang
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • Reven skal af ½ ubehandlet citron
  • 250 g hvedemel
  • 1 knivsspids salt
  • 4 piskede æggehvider
  • 80 g smeltet smør + lidt at stege i
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Forslag til variationer
  • 2
    Sønderjyske æbleskiver med sveskemos: Hæld kogende vand over 200 g svesker uden sten, og lad dem trække til stuetemperatur. Hæld lidt af vandet fra og tilsæt 30 g rørsukker og saft samt skal fra 1 ubehandlet citron, og lad det koge ind i en gryde i ca. 1 time til sveskerne bliver til mos.
  • 3
    Æbleskiver med æblestykker: Skær pigeonæbler med skræl i små tern og vend dem evt. i kanel
  • 4
    Æbleskiver med chokolademidte: Skær mørk chokolade i små stykker
  • 5
    Lun mælken og opløs gæren heri
  • 6
    Pisk sukker, vanilje, kardemomme, citronskal og æggeblommer luftigt, indtil sukkeret er opløst
  • 7
    Bland mælken i blandingen og tilsæt mel lidt ad gangen, indtil dejen er ensartet og uden klumper
  • 8
    Smelt smørret og lad det køle af, inden du hælder det i dejen
  • 9
    Pisk æggehviderne helt stive, og vend først halvdelen af dem i dejen med en dejskraber uden at slå luften for meget ud. Vend derefter de resterende stiftpiskede æggehvider i dejen.
  • 10
    Sæt dejen til hævning et lunt sted i ca. 1,5 time. Dejen skal hæve op og skumme.
  • 11
    Varm panden langsomt op ved middel varme i ca. 3-5 minutter
  • 12
    Når æbleskivepanden er varm, kommes en lille klat smør i hvert hul. Brug en suppeske/sovseske eller en lille kande til at fordele æbleskivedejen i hvert hul. Vær opmærksom på, at dejen hæver op, så fyld endelig ikke for meget i.
  • 13
    Når den yderste kant af æbleskiverne er bagt og midten stadig er flydende og boblende, tilsættes evt. æbletern, sveskemos eller andet
  • 14
    Dernæst vendes æbleskiven hele vejen rundt med en strikkepind eller en gaffel med lige tænder
  • 15
    Æbleskiverne skal bage i ca. 4 min med hovedet nedad, indtil overfladen er sprød, og det indvendige er luftigt og gennembagt.
  • 16
    God fornøjelse!