Glutenfri Brunkage

SVÆRHEDSGRAD
Enkel Enkel
FORBEREDELSESTID
Under 30 minutter Under 30 minutter
TILBEREDNINGSTID
Under 30 minutter Under 30 minutter
ANTAL PERSONER
+10 +10
Glutenfri Brunkage
HOVEDINGREDIENSER
  • Mel
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • 100 g smør (saltet)
  • 100 g rørsukker
  • 75 g mørk sirup
  • 1/2 tsk appelsinblomst vand (kan undlades)
  • 1 tsk potaske
  • 1/2 spsk vand
  • 280 g Anelises glutenfri melblanding (eller 330 g Schär Universal mix)
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1/2 tsk ingefær
  • 1/2 tsk allehånde
  • 25 g hakket mandler
  • 25 g kandiseret appelsinskal (fint hakket)
Ekstra info:
  • Bagning: 6 - 8 minutter
  • Trækketid: 1 dag
Portion:
  • 32-48 stk.
Gryde:
  • 1,5 L kasserolle i støbejern
  • cookies bageplade
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Ovn: varmluft 200C (Forvarmet)
  • 2
    Bring smør, rørsukker, sirup og appelsinblomst vand i 1.5 L klassisk kasserolle i støbejern og varm den op ved middel varme indtil smørret smelter helt.
  • 3
    Tag kasserollen ud af varmen. Rør potaske og vand sammen i en lille skål og hæld indholdet i den varme sirup. Rør godt og lad den køle ned til stuetemperatur.
  • 4
    Rør alle tørreingredienser sammen i en skål. Hak kandiseret appelsinskal fint og sæt den til side.
  • 5
    Hæld ca. 2 spsk melblanding i kasserollen og rør dejen med en dejskraber. Held melet af 2 omgange, rør godt imellem hver tilføjelse. Tilsæt hakket mandler og kandideret appelsinskal og rør dejen indtil der ikke længere er synlig mel. Tag dejen ud af kasserollen, pak den i et stykke køkkenfilm og rul den til en pølse på ca. 5 cm i diameter.
  • 6
    Sæt dejen på køl og lad den trække til dagen efter (har du travlt, kan du lad den trække i ca. 2 timer).
  • 7
    TIP: vend dejen et par gange i de første 30 minutter den er på køl, så pølsen bliver så rund som muligt, uden flade sider.
  • 8
    Dagen efter: Tag dejen ud, pak den ud og skær pølsen i midten. Pak den ene halv del igen i plastikfilm og sæt den på køl, mens du arbejder med den anden halv del.
  • 9
    Med en meget skarp kniv, skær skiver af ca. 3 - 5 mm tyk. Sæt den på bagepladen med god afstand mellem hver kage. Knækker skiven i midten, gør det ikke noget, stykkerne kan sagtens placeres på bagepladen opad hinanden.
  • 10
    Bag brunkager I ca. 6 - 8 minutter på den midterste rille, indtil de er gyldne. (Bagetiden afhænger af hvor tyk småkagerne er og kan variere fra ovn til ovn).
  • 11
    Flyt brunkagerne til en bagerist og lad dem køle ned.
  • 12
    Gem de afkølet brunkager i en kagedåse, og sæt den i et køligt sted, så holder de sig frisk i flere uger.
  • 13
    TIP: Den rå dej kan holde sig på køl i et par uger, så du kan sagtens lave dejen med god tid inden juleræset begynder.
 
Anelise er madelsker med stort M og glutenfri-nørd. Hun udvikler opskrifter, der smager som klassiske opskrifter, du måske kender, bare uden gluten. Anelise mener, at det skal være nemt og sjovt at bage glutenfrit, så alle kan være med uanset om man er en garvet glutenfri-bager eller ej. Hun deler opskrifter på sin Instagram, @anelise_severinsen, hvor hun viser at glutenfrie brød og kager kan se fantastiske ud. Anelises mål er at skabe samvær og madfælleskab mellem dem, der spiser med og uden gluten. Måske du også har oplevet Anelises sprudlende humør i et velkendt bagetelt, da hun bagte sig til finalen af Den Store Bagedyst i 2021 med glutenfrie lækkerier og igen, da hun efterfølgende vandt både nytårskonkurrencen og det veganske program med lækkert glutenfrit bagværk.
 
 
Le Creuset